(044) 394 90 01 (050) 394 90 01
voltar telegram account380500114653 voltar viber account380986700002

Урядова програма «теплих» кредитів у 2017 році: хто і яким чином може отримати компенсацію

Для опалення житлового фонду в Україні витрачається вдвічі більше ресурсів, ніж у будь-яких країнах ЄС. Основна причина цього - занадто низька енергоефективність будівель, використання застарілого обладнання, значні тепловтрати під час транспортування теплоносіїв та ін. І за все, як відомо, доводиться платити пересічним громадянам. Звичайно, держава надає субсидії для найменш забезпечених верств населення, та такі заходи є економічно неефективними. Але є і позитивні зміни у сфері модернізації житлового фонду. Вже третій рік поспіль держава реалізує програму з підвищення енергоефективності помешкань, яку називають «теплі» кредити. Її суть - компенсація державою витрат на придбання сучасного опалювального обладнання та утеплювальних матеріалів. За впровадження програми відповідає Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України - Держенергоефективності.

Урядом було вдосконалено та продовжено дію програми «теплих» кредитів на 2017 рік, а також 12 липня виділено додаткові 300 млн. грн. Ті, хто не встиг раніше скористуватися допомогою держави на підвищення енергоефективності житла, можуть це зробити зараз. Такі заходи – не найпростіший, але найбільш дієвий спосіб у майбутньому зменшити витрати на опалення приміщень. Держава пропонує зробити це по-різному: зовнішнє утеплення, заміна вікон, встановлення сучасного обладнання тощо. Тобто, варіантів досить багато. І якщо вже держава пропонує свою допомогу, то скористатися нею треба якомога ефективніше.

Чим вигідне оформлення «теплого» кредиту?   

Програма, спрямована на підвищення енергоефективності житлового фонду, одразу ж стала популярною. Переваги оформлення «теплого» кредиту наступні:

  • держава компенсує від 40 до 70% суми отриманого кредиту. Це може стати значною допомогою у проведенні заходів з підвищення енергоефективності житла;
  • наявність кредитних коштів допоможе значно швидше провести монтажні та ремонтні роботи, оскільки є можливість одразу придбати все необхідне обладнання та матеріали;
  • сума компенсації може бути збільшена за рахунок виплат із місцевих бюджетів;
  • в Урядовій програмі беруть участь постачальники, надійність яких перевірена банками та іншими державними установами;
  • існує можливість оформлення «теплого» кредиту онлайн. Вам не доведеться витрачати свій час, простоюючи у чергах.

Відповідно до статистики, значний відсоток «теплих» кредитів був оформлений власниками приватних будинків, а не ОСББ. Адже власник будинку одноосібно приймає рішення про оформлення кредиту в той час, як для ОСББ потрібна колективна згода. Але збільшення частки компенсації для ОСББ/ЖБК до 70% у 2017 році має підвищити активність і мешканців багатоповерхівок.

Де можна придбати обладнання та матеріали, вартість яких підлягає відшкодуванню?   

Програму «теплих» кредитів було запроваджено наприкінці 2014 року. На той час було передбачено компенсацію лише частини вартості твердопаливних котлів. Програма дуже швидко набрала популярності, тому список енергоощадного обладнання значно розширився. У зв'язку з цим виникла необхідність залучення нових постачальників, які можуть запропонувати необхідний асортимент товарів.  Інтернет-магазин Voltar також став одним із учасників Урядової програми. Ми пропонуємо такі види товарів для ОСББ/ЖБК, населення квартир одно-, дво- та багатоквартирних житлових будинків, власників приватних будинків:

  • опалювальні негазові та неелектричні котли (твердопаливні звичайні та довготривалого горіння, а також з автоматичною подачею палива);
  • циркуляційні насоси для систем опалення, насосні групи та додаткове обладнання;
  • дренажні насоси;
  • теплові насоси та аксесуари до них;
  • системи сонячного теплопостачання та/або гарячого водопостачання (геліосистеми), відповідне додаткове обладнання та матеріали;
  • радіатори опалення (сталеві панельні та гладкі, алюмінієві, чавунні, внутрішньопідлогові, цокольні та інші конвектори, комплектуючі);
  • мембранні розширювальні баки;
  • труби та фітинги (поліпропіленові, металопластикові, мідні, поліетиленові, зі зшитого поліетилену та ін.);
  • терморегулятори;
  • вузли обліку води (гарячої та холодної) та теплової енергії, відповідне додаткове обладнання та матеріали до них;
  • запірно-регулююча арматура (термостатичні головки, запобіжні клапани та групи, перепускні, електромагнітні, трьохходові та чотирьохходові клапани, тощо).

Список обладнання та комплектуючих, вартість якого підлягає відшкодуванню, досить обширний. І більшість цих товарів ви можете знайти у нас за доступними цінами. Ми допоможемо вам визначитися з потребами та підберемо найсучасніше обладнання.

Хто може стати учасником програми та умови відшкодування

Після поновлення програми кредитування здійснюється наступними державними банками: «Ощадбанк», «Укргазбанк», «Укрексімбанк», «ПриватБанк». «Теплі» кредити можуть отримати як фізичні особи, так і ОСББ/ЖБК. Відшкодування за Урядовою програмою для різних її учасників наступне:

  • 20% (але не більше 12 тис. грн.) для фізичних осіб у разі придбання негазових/неелектричних котлів;
  • 35% (але не більше 14 тис. грн) для фізичних осіб на закупівлю енергоефективного обладнання або матеріалів;
  • 40% суми кредиту (не більше 14 тис. грн з розрахунку на 1 квартиру) для загальнобудинкових заходів для ОСББ/ЖБК як юридичних осіб.

Якщо фізичною особою отримується державна субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, то розмір компенсації становитиме 35% для будь яких енергоефективних заходів, але не більше 12 тис. грн. Розмір відшкодування для ОСББ/ЖБК може збільшуватися до 70% у разі наявності у складі родин, які отримують субсидії. Також у всіх регіонах України працюють програми різного рівня, за якими надається додаткова компенсація по відсотках або тілу «теплого» кредиту з місцевих бюджетів.

Отримання «теплого» кредиту: алгоритм дій

Щоб отримати відшкодування на придбання енергоефективного обладнання, необхідно здійснити наступне:

  • фізична особа або ОСББ має звернутися до уповноваженої банківської установи з необхідним пакетом документів;
  • отримати кредитні кошти;
  • надати банку рахунки, акти виконаних робіт, тощо, тобто підтвердити цільове використання коштів;
  • банк щомісячно формує та подає до Держенергоефективності реєстр позичальників, які мають право отримати компенсацію;
  • Держенергоефективності перераховує кошти на банківські рахунки протягом 5 днів, а далі банк перераховує їх позичальникам. Весь процес відшкодування може зайняти до 2 місяців.

Перелік документів, необхідних для отримання відшкодування за «теплим» кредитом

Щоб стати учасником Урядової програми, необхідно підготувати пакет наступних документів:

  • паспорт громадянина України;
  • індивідуальний ідентифікаційний податковий номер;
  • працюючі особи подають довідку про заробітну плату за останні 6 місяців;
  • фізичні особи-підприємці мають надати декларацію за 2 останні квартали (у разі щоквартального звітування) або за останній рік;
  • від пенсіонерів вимагається довідка про нарахування пенсії;
  • рахунок-фактура на придбання обладнання, наприклад, теплового насосу.

Якщо позичальник є субсидіантом, то додатково подаються копії документів про призначення субсидії. При отриманні кредиту в «Укргазбанку» у постачальника має бути відкритий рахунок в цій установі. Також банк може вимагати додаткові документи, які підтверджують платоспроможність позичальника. «ПриватБанком» запущено нову технологію видачі «теплих» кредитів онлайн без подання паперових довідок та інших документів. Товари можна придбати у перевірених постачальників на «ПриватМаркеті» та розрахуватися за них за допомогою безвідсоткової розстрочки «Оплата частинами». У подальшому частина кредиту буде компенсована за Урядовою програмою.     

Із метою отримання приблизного розрахунку можна скористатися калькулятором витрат, ввівши у відповідні поля свої дані. Більш детальна інформація буде надана уповноваженим співробітником банку. Інвестування в енергоефективне обладнання зараз є гарантією зменшення витрат на опалення в майбутньому!  

Теплові насоси як приклад сучасного енергоефективного обладнання, вартість якого підлягає частковому відшкодуванню державою

Через стрімке зростання вартості природного газу багато хто з власників приватних будинків замислився про перехід на більше дешеве тверде паливо. Але чи дійсно таке рішення буде раціональним? Вугілля, торфобрикети та дрова коштують так само недешево, а масовий перехід споживачів на тверде паливо, звичайно, викличе ще більше підвищення його вартості. Та й запаси його досить обмежені. Насправді ж є більш ефективний спосіб отримання дешевої теплової енергії з відновлюваних джерел. І зробити це можна за допомогою теплових насосів. Вони входять до переліку обладнання, на придбання якого може бути надана часткова компенсація кредиту.

Тепловий насос представляє собою систему, за допомогою якої теплова енергія переноситься від джерела з низькопотенційною тепловою енергією (з низькою температурою) до споживача (теплоносія) з більш високою температурою. При цьому електрична енергія буде витрачатися лише на забезпечення функціонування самого насоса. Принцип дії обладнання оснований на тому, що будь-яке тіло з вищою за абсолютний нуль температурою має певний запас теплової енергії. Це стосується повітря, води та ґрунту, з яких можна відбирати тепло без завдавання шкоди оточуючому середовищу. Тепловий насос може буди як основним, так і додатковим джерелом тепла.

Види та переваги теплових насосів

Теплові насоси – досить дороге обладнання. Його вартість, в залежності від виду, може сягати від десятків до сотень тисяч гривень. Звичайно, що встановити його самотужки може собі дозволити не кожна родина. Але, скориставшись Урядовою програмою, можна це зробити. Переваги використання такого обладнання наступні:

  • ефективність: ККД теплових насосів перевищує одиницю. При подачі 1 кВт тепла на виході обладнання видає 4,5 кВт. І ця різниця нічого не буде коштувати. За своєю енергоефективністю з тепловими котлами не може змагатися ніяке інше обладнання;
  • необмеженість використання: джерела, які дають розсіяне тепло, є повсюди. І запаси цього тепла невичерпні. Теплові насоси можуть функціонувати у будь-якому місці, адже для їх запуску можна використовувати бензогенератори;
  • екологічність: під час роботи теплових насосів не відбувається шкідливих викидів в атмосферу, воду та ґрунт, не порушується їх структура та склад, не використовуються природні ресурси;
  • реверсивність: теплові насоси можуть працювати як на обігрів, так і на охолодження. При монтажі такого обладнання не доведеться витрачати додатково кошти на придбання кондиціонерів;
  • безпека: під час роботи теплових насосів жодне устаткування не нагрівається до температури займання, не виділяється чадний газ, тощо.

За джерелом тепла насоси бувають геотермальними, повітряними, на вторинному теплі. За видом теплоносія вхідного-вихідного контуру випускаються насоси «повітря-повітря» (працюють по принципу кондиціонера, тільки навпаки), «вода-вода» (тепло відбирається з ґрунтових вод або водоймищ та передається в контур водяної системи опалення),  «повітря-вода», «ґрунт-вода»  та ін. Якщо ви наважитеся до кардинальних змін, то ми допоможемо вам підібрати необхідне обладнання, а держава компенсує частину його вартості.

Новости, статьи и обзоры Все новости
  • Частотное регулирование в деталях
    Частотное регулирование в деталях

    В этом обзоре пойдет речь о частотном регулировании, происхождении этого явления и его назначении.

    22.04.24
  • Гидроаккумулятор: функции и использование
    Гидроаккумулятор: функции и использование

    Гидроаккумулятор играет важную роль в системах, обеспечивающих поставку и регулирование давления воды, обеспечивая их устойчивость и оптимальную производительность. Это устройство имеет важное значение в обеспечении устойчивого водоснабжения для различных зданий и объектов, обеспечивая комфорт и удобство для пользователей. Давайте рассмотрим, что именно представляет собой гидроаккумулятор, как он функционирует и почему его важность невозможно недооценить.

    19.04.24
  • Електроника Engo Controls
    Електроника Engo Controls

    Електроника Engo Controls

    16.04.24
  • Бесплатная доставка радиаторов Purmo
    Бесплатная доставка радиаторов Purmo

    Бесплатная доставка радиаторов Purmo

    01.02.24
  • Посылка в кредит от Новой Почты
    Посылка в кредит от Новой Почты

    Забирай свою посылку уже сегодня, а плати позже, благодаря новой услуге от «Новой Почты» - «Посылка в кредит» Выбирай любой товар на сумму от 1000 до 50000грн Узнай доступный персональный лимит в своем приложении «Новая Почта»

    08.01.24
  • Новогодний график работы и поздравления от коллектива VOLTAR
    Новогодний график работы и поздравления от коллектива VOLTAR

    Новогодний график работы и поздравление от коллектива VOLTAR

    30.12.23
  • Посещение завода Pedrollo
    Посещение завода Pedrollo

    20 марта 2023 года наши сотрудники посетили завод Pedrollo в городке San Bonifacio в Италии.

    22.03.23
  • Оплата частями от Monobank
    Оплата частями от Monobank

    Как это работает? 1.Выберите товар в магазине-партнере 2. Выберите способ оплаты «Покупка по частям от monobank» 3. Подтвердите покупку в приложении 4. Увеличивайте срок покупки частями до 24 месяцев

    29.08.22