(044) 394 90 01 (050) 394 90 01
voltar telegram account380500114653 voltar viber account380986700002

Як правильно вибрати твердопаливний котел?

У наш час дуже гостро стоїть проблема опалення приміщень і підігріву води, тим більше на тлі постійно зростаючих цін на енергоресурси. А чому б не використовувати в якості сировини для отримання теплової енергії дрова, стружку, сміття, в загальному, все, що горить?

І дійсно, адже тепло можна отримати не тільки при спалюванні газу і нафти. Його можна добути і при термічному розкладанні тих же деревних відходів, що надасть подвійну вигоду. Ви знайдете безкоштовний спосіб утилізації сміття і одночасно опалюв своє житлове або робоче приміщення.

Те, що твердопаливний котел вигідніше - це ясний факт, але при його виборі, крім економічності, існує і маса інших показників, з урахуванням яких, власне кажучи, і необхідно здійснювати вибір.

Критерії вибору твердопаливного котла

Розглянемо деякі критерії вибору твердопаливного котла, і вони в першу чергу полягають в призначенні опалювального обладнання. Чи буде опалюватися житловий будинок або, може, велике промислове приміщення?

Залежно від призначення залежить розмір, потужність і складність обслуговування. Як правило, для опалення промислових об'єктів використовуються потужні котли з великими топками і, відповідно, зі збільшеним об'ємом водяної сорочки.

Крім цього, в залежності від призначення котел може бути оснащений автоматичною системою завантаження палива, пристроєм регулювання температури теплоносія і іншим, що полегшить найбільш комфортне користування обладнанням.

Але технічна оснащеність і можливість автоматизації - не єдині критерії вибору. Велике значення має саме потужність котла, що характеризує його габарити і обсяг нагрівального контуру теплоносія. Чим він більший, тим котел могутніше. Точно також можна міркувати про топці: чим більший обсяг вона має, тим більше тепла в ній може бути виділено.

Типи котлів і види палива, на якому вони працюють

типы котлов и виды топлива Крім потужності, твердопаливні котли також можуть бути різними за типом палива. Сьогодні у продажу є агрегати наступних типів:

  • вугільні;
  • дров'яні;
  • пелетні;
  • універсальні.

Перші два типи ясні, а ось пелетний котел, може, і не для кожного знаком. Цей агрегат сконструйований спеціально для спалювання в його топці особливого виду палива - пелет. Вони виготовляються з деревини і горючих відходів, що дозволяє отримати більше енергії при згорянні в топці.

Універсальні агрегати можуть працювати на всіх видах твердого палива, що обумовлює їх широке застосування - переважно в промислових приміщеннях для роботи в цілодобовому режимі.

Всі представлені котли можуть мати функцію допалювання відпрацьованих газів, що отримало назву «піроліз». Це значно збільшує ККД котла в цілому, тому останнім часом цей критерій став обов'язковим при виборі котельного обладнання.

Як розрахувати потужність котла?

Нижче представлена таблиця, що характеризує співвідношення потужності обладнання до площі опалювального приміщення.

Потужність обладнання, кВт

10

14

16

20

23

25

28

34

45

S обігріву, м 2

85

120

135

170

200

220

245

300

400

Дана таблиця актуальна в будівлі з висотою стель в 2,6 м.

Для здійснення розрахунку потужності опалювального обладнання в будівлях з нестандартними параметрами, наприклад, висотою стель 3 і більше метрів, необхідно користуватися іншими методами, які враховують висоту і ступінь теплоізоляції. Але варто розуміти, що всі ці методи є приблизними.

Для здійснення розрахунку потужності опалювального обладнання в темплоізолірованном приміщенні слід користуватися спеціальною формулою:

P котла = S приміщення * H приміщення * коефіцієнт теплоізоляції

У будівлях, які не обладнані теплоізоляцією, коефіцієнт слід вибирати рівним 60. У спорудах без будь-яких втрат, тобто при 100% ізоляції, в ідеалі коефіцієнт дорівнює 1, але з практичних міркувань він вибирається рівним 40.

Отже, для опалення виробничого приміщення, що не має додаткової теплоізоляції стін, при площі в 200 м 2 і висоті стель в 4 м потужність опалювального агрегату повинна становити:

200 м 2 * 4 м * 60 = 48000 або 48 кВт.

Корисний об'єм завантажувальної камери і потужність котла

обсяг камери котла При здійсненні розрахунку системи опалення з використанням твердопаливного котла необхідно керуватися безліччю даних, які характеризують параметри приміщення, самого котла і можливі режими його роботи.

Але в першу чергу, визначивши потужність, необхідно правильно вибрати габарити котла, а точніше - обсяг топки і водяної сорочки. Адже від цього буде залежати швидкість обігріву приміщення.

Корисний об'єм завантажувальної камери характеризує кількість однієї порції палива і отриманої від її згоряння потужності. Крім цього, також необхідно враховувати інтервал завантаження палива.

Плюс до всього також рекомендується враховувати матеріал, з якого котел виготовлений, а точніше - його топка. Для сталевих агрегатів існує стійке співвідношення, рівне в межах від 1,6 до 2,6 л / кВт. Для чавунних ця цифра знаходиться в більш вузькому діапазоні - від 1,1 до 1,4 л / кВт. З чим це може бути пов'язано?

Твердопаливний котел, чавунний або сталевий теплообмінник?

Справа в тому, що сталь при нагріванні розширюється, а це призводить до більш інтенсивної теплопередачі. Отже, сорочка з водою в такому агрегаті остигає швидше, чого не скажеш про чавунні вироби. Його пориста структура акумулює тепло, створюючи додаткову термостатичну оболонку.

Це дозволяє зробити висновок, що котли з чавунними топками ефективніше, економічніше і довговічніше. До речі, про останній: при перегріванні сталь піддається горінню, що з часом стоншує її стінки, знижуючи робочі показники ще сильніше.

Ефективність опалювального обладнання залежить зокрема від конструкції котла, а точніше, від типу завантаження камери згоряння. Існує два види твердопаливних котлів:

  • з вертикальним завантаженням;
  • з передньої завантаженням.

У першому випадку за рахунок рівномірного розподілу палива так само рівномірно розподіляється і тепло в камері згоряння. А це, в свою чергу, забезпечує більш швидке нагрівання теплоносія. При передній завантаженні паливо необхідно розподіляти самостійно за допомогою додаткових інструментів.

Споживання електроенергії

Сучасні твердопаливні котли для своєї роботи не вимагають електричної енергії, але якщо потрібно збільшити продуктивність і потужність обладнання, то для управління процесом горіння можуть бути використані різні турбінні вентилятори, системи контролю температури, автоматика, пристрої автоматичної подачі палива та багато іншого.

Як правило, для короткочасного користування котельним обладнанням в умовах приватного будинку досить мати звичайний котел без будь-яких електричних доповнень. А ось в системах регулярного опалення без автоматичних засобів обійтися буде складно. Тому електричними компонентами оснащуються більшою мірою саме промислові котли.

Паливо зі спеціального бункера за допомогою шнеків і додаткового відсіку подається в топку певними порціями. Це регулюється швидкістю обертання двигуна, який приводить в рух шнек. У таких системах опалення досить бункер один раз перед опалювальним сезоном наповнити паливом і забути про нього на весь період.

Принцип і пристрій дії системи аварійного охолодження котла

система аварійного охолодження котла Котел являє собою досить складний пристрій, яке працює в небезпечних для життя людей режимах. Високі температури і тиск - ось регулярні супутники, які є найважливішим умовами нагріву теплоносія. Але через збій в автоматиці або системі подачі палива функціональність котла може порушитися.

Через збій може відбутися перегрів топки, а, отже, і теплоносія, що, в свою чергу, може привести до аварійно-небезпечних ситуацій. В даному випадку дуже важливо швидко охолодити котел щоб уникнути більш критичних пошкоджень.

Це необхідно з тих простих причин, що твердопаливні котли не можуть оперативно змінити інтенсивність горіння палива, на відміну від газових.

Причиною виникнення перегріву котла може стати і в основному є погана тепловіддача через поломки насоса або повітряної закупорки системи. Важливо не допустити таких режимів і простежити несанкціонований зростання температури.

Так як наслідки великі і витратні, то найкращим варіантом буде забезпечення системи аварійного охолодження. Для її побудови в сталевих котлах передбачений спеціальний охолоджуючий змійовик, з'єднаний з основним контуром термостатичним краном. При виникненні перегріву клапан відкривається, і вода потрапляє в охолоджувальний контур. Це дозволяє витримати час, поки вогонь в топці погасне чи знизиться інтенсивність нагріву.

В котлах з чавунними топками і теплообмінниками справи йдуть по гірше, так як проблематично впровадити такий же змійовик. Тому виробники опалювального обладнання вдалися до розміщення системи аварійного охолодження на виході з котла. Але і тут проблема - для її ефективної роботи потрібно, щоб в контурі вода постійно циркулювала.

В іншому випадку буде потрібно додатковий пристрій, яке б при різкому підвищенні температури просто скидало б нагрітий теплоносій в дренаж одночасно з заповненням контуру холодною водою з системи центрального водопостачання.

Буферна ємність в котлі

буфер котла У сучасних котлах на твердому паливі досить часто можна зустріти такий компонент, як буферна ємність. Вона може бути як вбудована (але через це габарити котла сильно збільшуються), так і зовнішня.

Ця ємність, представляючи собою великий термос з подвійними стінками, призначається для акумуляції нагрітої води. Тобто за допомогою буферної ємності можна зі звичайного одноконтурного котла зробити універсальний двоконтурний, який, крім опалення, також здатний ще і підігріти воду для побутових потреб.

Це цілком актуально в системах з тривалим і постійним режимами роботи, так як тепла вода потрібна завжди і всюди.

Крім того, буферна ємність забезпечує рівномірний розподіл тепла в системах з декількома контурами опалення. Із загального обсягу нагрітої води за допомогою насосних станцій вода надходить в потрібне приміщення без гідравлічних ударів, повітряних пробок і інших нюансів опалювального обладнання.

Бак зовні покритий товстим шаром теплоізоляційного матеріалу, в якості якого може бути пінопласт, мінеральна вата або будь-який інший пористий волокнистий або гранульований наповнювач, здатний до термоізоляції.

Буферні ємності в залежності від матеріалу або способу збереження тепла поділяються на такі типи:

  • рідинні;
  • термохимические;
  • твердотільні;
  • парові;
  • з примусовим підігрівом.

При побудові найбільш ефективної системи опалення переважно використовується антифриз.

Можливість переобладнання на газ

Практично всі моделі твердопаливних котлів можуть бути переобладнані на роботу з газом. Для цього монтується навісне обладнання з редуктором, автоматика і різні регулювальні компоненти, що дозволяють управляти котлом в автоматичному режимі.

Я для підігріву теплоносія в нижню частину камери встановлюється газовий пальник. Такий спосіб часто вигідніше і дешевше, ніж покупка нового, переважно газового котла. Але варто врахувати той факт, що надмірно велику відстань від пальника до теплообмінника знижує ККД і загальну ефективність роботи котла, що позначається на вашому бюджеті. Куди вигідніше в будь-які часи було використання саме твердопаливного опалювального приладу.

Твердопаливні котли тривалого горіння

Окремою категорією слід виділити твердопаливні котли тривалого горіння. Вони за принципом дії схожі на звичайні, але мають більш складну конструкцію. Саме такі котли набули найбільшого поширення завдяки високій ефективності горіння палива.

У них вторинні продукти після згоряння деревини, вугілля або пелетів не вивітрюється, а накопичуються і догоряють в спеціальній камері. При цьому паливо горить не знизу вгору, як при традиційній системі, а зверху вниз. У цій ситуації верхні шари палива горять, а нижні тліють. При такому режимі утворюється менша кількість вихлопних газів, і при цьому генерується більше тепла за рахунок його додаткової акумуляції в самій топці.

Де купити твердопаливний котел?

Твердопаливні котли в усі часи були і залишаються найбільш економічними системами для опалення житлового або промислового приміщень. Справа в тому, що для їх роботи може використовуватися практично будь-який вид палива в сухому стані, вологість не більше 20%. Це може бути вугілля, деревина, пелети.

Наш інтернет-магазин пропонує купити за вигідною ціною твердопаливні котли , як пристосовані для особливого виду палива, так і універсальні. Крім цього, також у нас є одноконтурні та двоконтурні моделі, які можуть бути використані не тільки для опалення, але і для підігріву води в системі водопостачання.

Новини, статті та огляди Всі новини
  • Частотне регулювання в деталях
    Частотне регулювання в деталях

    У цьому огляді піде мова про частотне регулювання, походження цього явища і його призначення.

    22.04.24
  • Гідроакумулятор: функції та використання
    Гідроакумулятор: функції та використання

    Гідроакумулятор відіграє важливу роль у системах, що забезпечують постачання та регулювання тиску води, забезпечуючи їхню стійкість і оптимальну продуктивність. Цей пристрій має важливе значення в забезпеченні стійкого водопостачання для різних будівель і об'єктів, забезпечуючи комфорт і зручність для користувачів. Давайте розглянемо, що саме являє собою гідроакумулятор, як він функціонує і чому його важливість неможливо недооцінити.

    19.04.24
  • Електроніка Engo Controls
    Електроніка Engo Controls

    Електроніка Engo Controls

    16.04.24
  • Безкоштовна доставка радіаторів Purmo
    Безкоштовна доставка радіаторів Purmo

    Безкоштовна доставка радіаторів Purmo

    01.02.24
  • Новорічний графік роботи та привітання від колективу VOLTAR
    Новорічний графік роботи та привітання від колективу VOLTAR

    Новорічний графік роботи та привітання від колективу VOLTAR

    30.12.23
  • Надсилання в кредит від Нової Пошти
    Надсилання в кредит від Нової Пошти

    Забирай свою посилку вже сьогодні, а плати пізніше завдяки новій послузі від «Нової Пошти» - «Посилка в кредит» Вибирай будь-який товар на суму від 1000 до 50000 грн. Дізнайся доступний персональний ліміт у своєму додатку «Нова Пошта»

    04.05.23
  • Відвідини заводу Pedrollo
    Відвідини заводу Pedrollo

    20 березня 2023 року наші співробітники відвідали завод Pedrollo в містечку San Bonifacio в Італії.

    22.03.23
  • Оплата частинами від Monobank
    Оплата частинами від Monobank

    Як це працює? 1.Виберіть товар у магазині-партнері 2. Виберіть спосіб оплати «Покупка частинами від monobank» 3. Підтвердіть покупку в додатку 4. Збільшуйте строк покупки частинами до 24 місяців

    29.08.22