(044) 394 90 01 (050) 394 90 01
voltar telegram account380500114653 voltar viber account380986700002

Як вибрати газовий котел для будинку: враховуємо всі характеристики

При наявності газових комунікацій питання індивідуального опалення можна вирішити дуже просто. Але є ще одна проблема - зробити це потрібно максимально ефективно. Інакше холодною зимою стане жарко від рахунків за комунальні послуги, а не від гарячих радіаторів. Неправильно підібраний або встановлений котел буде тільки витрачати газ, не обігріваючи приміщень належним чином. Це поширена помилка, через яку господарі вважають неефективним обладнання, хоча причина може критися в його невідповідність системі опалення. Як вибрати газовий котел для будинку, щоб не довелося потім переплачувати? Розглянемо всі нюанси.

Способи установки газових котлів: який краще вибрати?

Газовий котел - це прилад, що передає теплоносія енергію згорілого палива через теплообмінник. Устаткування класифікують за різними ознаками, які потрібно врахувати при покупці. Спочатку розглянемо по типу розміщення. Від цього залежить вибір газового котла для квартири або для будинку - адже, наприклад, підлогову модель можна встановити не в будь-якому приміщенні.

Настінні газові котли - це сучасні установки, які стали популярними відносно недавно. Вони мають цілу низку переваг:

  • компактний розмір: в невеликому корпусі розміщені не тільки теплообмінник і пальник, а й пристрій управління з панеллю, система безпеки, термометр, манометр і навіть циркуляційний насос;
  • ціна газового котла: незважаючи на складність пристрою і наявність електронних компонентів, більшість настінних моделей дешевше підлогових;
  • простота монтажу: установка настінного приладу обходиться дешевше. У випадку з покриттям все його компоненти доводиться монтувати окремо (відповідно, і оплачувати теж);
  • компактність: більшість побутових настінних котлів за розмірами такі ж, як і газові колонки. Їх можна повісити в будь-якому місці. При цьому вони виглядають акуратно і не псують інтер'єр.

Підлогові газові котли - традиційні опалювальні прилади різної потужності. Якщо вам потрібно купити газовий котел для приватного будинку, то при наявності великої площі можна звернути увагу і на ці моделі. Теплообмінники підлогових приладів виготовляються з різних металів. Чавунні підлогові котли для будинку менше, ніж сталеві, схильні до корозії. Але вони відрізняються підвищеною крихкістю, що може привести до появи мікротріщин. Недолік таких конструкцій - велику вагу. Сталеві опалювальні котли легше чавунних, але при порушенні правил експлуатації ймовірна поява корозії.

Підлогові агрегати забезпечуються наддувними вентиляторами або атмосферними пальниками. Перші відрізняються високою ефективністю, а другі - доступною вартістю. Котли з пальниками атмосферного типу мають потужність 10-80 кВт, а з наддувними - кілька тис. КВт. Завдяки цьому можна вибрати опалювальне обладнання з будь-якими показниками.

Функціональність: одноконтурні та двоконтурні опалювальні котли

Котли для опалення випускаються з різною кількістю виходів. Вони бувають таких видів:

  • одноконтурні : пристрої мають один підвід, так як його мета - тільки опалення приміщень. У таких випадках проблему ГВС вирішують іншим способом. Наприклад, можна встановити бойлер непрямого нагріву. Вода в ньому буде підігріватися теплоносієм з системи опалення. Переваги одноконтурних пристроїв: проста і надійна конструкція, доступна вартість, економічність;
  • двоконтурні : є виходи для підключення контуру ГВС. Компактні і функціональні установки - відмінне рішення для опалення та водопостачання квартири, так як для їх монтажу не знадобиться багато місця. Теплообмінник нагріває воду в системі опалення і окремо - контур ГВП. Наявність автоматики дозволяє виставляти окремо точні параметри для кожного контуру.

Вибирати одноконтурний і двоконтурний газовий котел слід, виходячи з потреб житла. Але як правило, більшість споживачів віддають перевагу саме двоконтурним моделям. Якщо в квартирі є можливість встановити індивідуальне опалення, то відмова від централізованого гарячого водопостачання дозволить заощадити величезні суми. Та й комфорт сім'ї при цьому не буде залежати від роботи центральної котельні.

Особливості пристрою камер згоряння в котлах для будинку

У продажу можна знайти опалювальні газові котли з різними типами камер. Їх конструктивні особливості такі:

  • конденсаційні: при згорянні палива утворюється вода і вуглекислий газ. У звичайних котлах конденсат - явище негативне і виробники з ним борються різними способами. У конденсаційних же моделях є спеціальний теплообмінник, в якому тепло від зібраної води передається теплоносію. Таким чином, ККД конденсаційних пристроїв значно підвищується;
  • відкрита камера: нагадує звичайну горілку, з'єднану з теплообмінником. Для підтримки горіння необхідна постійна подача кисню з навколишнього простору. У приміщеннях, де встановлені такі опалювальні прилади, повинен бути налагоджений постійний приплив повітря ззовні. Необхідність облаштування димаря ускладнює процес монтажу обладнання. У сучасних опалювальних котлах встановлюються надійні системи безпеки, які відключають їх у разі виникнення проблем з відводом продуктів горіння;
  • закрита камера: відмінне рішення для приміщень, де немає можливості зробити звичайний димар.

Відведення продуктів горіння здійснюється двома способами: примусово при наявності закритий камери (є вбудований вентилятор) і природно (тяга димоходу). Котел опалення з примусовою тягою - більш сучасний пристрій з коаксіальним димарем, який закріплюється в отворі в стіні. Він має конструкцію «труба в трубі», де по внутрішній на вулицю виводяться продукти згоряння природного газу, а по зовнішній подається повітря ззовні. Плюси такого опалювального газового котла: в приміщенні не спалюється кисень, простий монтаж, не потрібно організація додаткового припливу повітря.

Енергозалежність газових котлів і як вона впливає на їх економічність

Розпал природного газу здійснюється декількома способами:

  • автономний: механізм називають пьезорозжігом. Працює за принципом запальнички. Запуск котла опалення проводиться шляхом натискання кнопки на корпусі, що призводить до появи іскри. Вартість пристроїв доступна, вони не залежать від енергомережі, прості у використанні і надійні. Пьеза в разі потреби можна замінити;
  • електронні: моделі з вбудованими електричними блоками набагато економічніше (не горить запальник) і зручніше (автоматично включаються після збоїв в електромережі). Котли для опалення будинків і квартир залежать від наявності напруги, вони мають і масу переваг: автономне включення, малий витрата електроенергії, надійні захисні механізми.

Якщо котел двоконтурний і має електронний розпал, то нагрів води починається при відкриванні крана - додаткового нічого включати не потрібно. Це дуже зручно і економно.

Вибір опалювальних котлів: для будинку, квартири, магазину, складу

Інтернет-магазин Voltar здійснює продаж газових котлів, які підійдуть для експлуатації в різних приміщеннях. Норми, які веліли 1 кВт потужності на 10 м2, давно не відповідають сучасним будівельним вимогам. Якщо ви хочете купити газовий котел, який буде дійсно ефективним, то потрібно врахувати такі параметри:

  • тип будівлі;
  • загальна площа приміщення;
  • якість ізоляції (стіни, підлогу, горище, вікна та ін.);
  • наявність примусової вентиляції;
  • джерела тепловтрат;
  • кліматичний пояс;
  • споживання гарячої води;
  • особливості системи опалення (тепла підлога, тип радіаторів).

Якщо потужності котла буде недостатньо, то для досягнення заданих користувачем параметрів йому доведеться працювати при великих навантаженнях. Через це основні частини швидко вийдуть з ладу. Якщо ж потужність буде значно перевищувати потреби, то це призведе до перевитрати газу, накопичення конденсату та інших негативних явищ. Розрахунок параметрів обладнання бажано довірити фахівцям. У нас ви можете купити газовий котел дешево з доставкою по Києву або Україні.

Новини, статті та огляди Всі новини
  • Електроніка Engo Controls
    Електроніка Engo Controls

    Електроніка Engo Controls

    16.04.24
  • Безкоштовна доставка радіаторів Purmo
    Безкоштовна доставка радіаторів Purmo

    Безкоштовна доставка радіаторів Purmo

    01.02.24
  • Новорічний графік роботи та привітання від колективу VOLTAR
    Новорічний графік роботи та привітання від колективу VOLTAR

    Новорічний графік роботи та привітання від колективу VOLTAR

    30.12.23
  • Надсилання в кредит від Нової Пошти
    Надсилання в кредит від Нової Пошти

    Забирай свою посилку вже сьогодні, а плати пізніше завдяки новій послузі від «Нової Пошти» - «Посилка в кредит» Вибирай будь-який товар на суму від 1000 до 50000 грн. Дізнайся доступний персональний ліміт у своєму додатку «Нова Пошта»

    04.05.23
  • Відвідини заводу Pedrollo
    Відвідини заводу Pedrollo

    20 березня 2023 року наші співробітники відвідали завод Pedrollo в містечку San Bonifacio в Італії.

    22.03.23
  • Оплата частинами від Monobank
    Оплата частинами від Monobank

    Як це працює? 1.Виберіть товар у магазині-партнері 2. Виберіть спосіб оплати «Покупка частинами від monobank» 3. Підтвердіть покупку в додатку 4. Збільшуйте строк покупки частинами до 24 місяців

    29.08.22
  • Привітання з Великоднем та графік роботи на свята
    Привітання з Великоднем та графік роботи на свята

    Дорогі Наші клієнти та партнери! Ми раді усіх привітати зі Світлим Святом Воскресіння Христового!!! Нехай ці дні принесуть Мир у ваші оселі та в нашу рідну Україну!!!

    22.04.22
  • До перемоги!
    До перемоги!

    Через продовження агресивних дій окупанта та зайнятісь наших працівників потребами оборони, ми прийняли рішення не відновлювати роботу в стандартному режимі до нашої перемоги. Складські запаси будемо використовувати лише для екстренних потреб та по запиту в нашому Львівському регіоні. Звернення з інших регіонів будемо розглядати в індивідуальному порядку а доставляти силами Нової Пошти чи інших працюючих перевізників в регіони де це можливо. Для звернень залишаємо контакти: 0500114653 - Володимир 0984039004 - Юрій  

    27.02.22