(044) 394 90 01 (050) 394 90 01
voltar telegram account380500114653 voltar viber account380986700002

«Сухий хід» побутових електронасосів

Дуже велика кількість споживачів питної або технічної води добувають її власноруч - за допомогою насоса. Але мало хто знає що найбільш частою проблемою виходу насосного обладнання з ладу є, так званий «сухий хід». Дане явище рівноцінно сумісно як з глибинними так і з поверхневими насосами.

«Сухий хід» - це по суті робота насоса без води. У побутових насосах робочі механізми (робочі колеса, дифузори) в більшості випадків виконані з термопласту, який володіє високою зносостійкістю і міцністю при низькій його вартості. У звичайному режимі, вода, контактуючи з елементами виконаними з термопласту, є мастильним матеріалом, а також служить джерелом відведення надлишкових температур. Під час роботи насоса «всуху» елементи механізму надмірно нагріваються, в результаті тертя, і деформуються, що в свою чергу призводить до значного зниження продуктивності, а в гіршому випадку - до заклинювання валу і перегорання обмоток електродвигуна. Що вийшов з ладу, в результаті «холостого ходу», насос не є гарантійним.

Для захисту насосного обладнання від «сухого ходу» існує кілька варіантів.

Поплавковий вимикач. Найбільш популярний при заборі води з колодязів, резервуарів, чи інших ємностей. Є досить простим надійним і недорогим рішенням. Розрив контактів живильної фази насоса підключаються до поплавця. Коли рівень води в резервуарі опускається нижче рівня встановленого поплавка, контакти розмикаються, тим самим зупиняючи насос.

Реле тиску з захистом від «сухого ходу». Встановлюється на трубопроводі, що подає. Розмикає контакт живильної фази, якщо тиск в трубопроводі опускається нижче порогового рівня. Застосування такого реле доцільно тільки в разі організації автоматичної роботи насоса - тобто з гідроакумулятором.

Реле протоку (прессконтроль). Такий пристрій включає насос, якщо тиск в системі падає нижче 1.5 - 2 бар (залежить від настройки) в результаті водорозбору, і відключає насос після припинення забору води. В якості основного елемента для захисту від «сухого ходу» в такому реле використовується датчик протоки, який реєструє проток рідини через реле, або ж його відсутність.

Реле рівня. Являє собою електронну плату до якої за допомогою одножильного кабелю підключаються датчики. Датчики розташовуються в свердловині на різних рівнях. Якщо рівень води опускається нижче розташованого датчика - сигнал від нього передається на плату управління, яка, в свою чергу, зупиняє насос. Після того як рівень води підніметься вище контрольного датчика - насос автоматично запуститься

Новини, статті та огляди Всі новини
  • Частотне регулювання в деталях
    Частотне регулювання в деталях

    У цьому огляді піде мова про частотне регулювання, походження цього явища і його призначення.

    22.04.24
  • Гідроакумулятор: функції та використання
    Гідроакумулятор: функції та використання

    Гідроакумулятор відіграє важливу роль у системах, що забезпечують постачання та регулювання тиску води, забезпечуючи їхню стійкість і оптимальну продуктивність. Цей пристрій має важливе значення в забезпеченні стійкого водопостачання для різних будівель і об'єктів, забезпечуючи комфорт і зручність для користувачів. Давайте розглянемо, що саме являє собою гідроакумулятор, як він функціонує і чому його важливість неможливо недооцінити.

    19.04.24
  • Електроніка Engo Controls
    Електроніка Engo Controls

    Електроніка Engo Controls

    16.04.24
  • Безкоштовна доставка радіаторів Purmo
    Безкоштовна доставка радіаторів Purmo

    Безкоштовна доставка радіаторів Purmo

    01.02.24
  • Новорічний графік роботи та привітання від колективу VOLTAR
    Новорічний графік роботи та привітання від колективу VOLTAR

    Новорічний графік роботи та привітання від колективу VOLTAR

    30.12.23
  • Надсилання в кредит від Нової Пошти
    Надсилання в кредит від Нової Пошти

    Забирай свою посилку вже сьогодні, а плати пізніше завдяки новій послузі від «Нової Пошти» - «Посилка в кредит» Вибирай будь-який товар на суму від 1000 до 50000 грн. Дізнайся доступний персональний ліміт у своєму додатку «Нова Пошта»

    04.05.23
  • Відвідини заводу Pedrollo
    Відвідини заводу Pedrollo

    20 березня 2023 року наші співробітники відвідали завод Pedrollo в містечку San Bonifacio в Італії.

    22.03.23
  • Оплата частинами від Monobank
    Оплата частинами від Monobank

    Як це працює? 1.Виберіть товар у магазині-партнері 2. Виберіть спосіб оплати «Покупка частинами від monobank» 3. Підтвердіть покупку в додатку 4. Збільшуйте строк покупки частинами до 24 місяців

    29.08.22