(044) 394 90 01 (050) 394 90 01
voltar telegram account380500114653 voltar viber account380986700002

Як вибрати електрокотел: практичні рекомендації

Все частіше в сучасних квартирах і будинках для забезпечення тепла встановлюють електричні котли. Такі пристрої відрізняються універсальністю і багатофункціональністю. Крім забезпечення опалення всіх житлових приміщень, вони ще й нагрівають воду. Саме тому дані електропристрої отримали ще назву електричного бойлера. Як вибрати електрокотел і не прогадати? Таке питання досить часто турбує власників квартир і будинків.

Как выбрать электрокотел: практические рекомендации-01

Дійсно, в такій кількості пропозицій і модифікацій, вибрати оптимальний електричний котел досить складно. Ми постараємося підказати Вам, на які характеристики таких опалювальних приладів варто звертати увагу в першу чергу, а які з них не настільки суттєві для отримання оптимального результату.

Особливості будови електричного котла для опалення будинку або квартири

Перш, ніж замислюватися над тим, як вибрати електрокотел, варто ознайомитися з існуючими видами таких опалювальних приладів. Їх буває три:

  • ТЕНові електрокотли
  • Індукційні
  • Іонні

Перший вид електричних котлів для опалення є найпопулярнішим. Робота такого електрокотла віддалено нагадує стандартний кип'ятильник. Електрика передається до електронагрівача (ТЕНа), він починає нагріватися і передавати тепло воді. Саме вона виступає теплоносієм. Такі електрокотли досить швидко нагріваються. Після включення, приладу необхідно близько 15 хвилин, щоб досягти своєї повної потужності. Такі електричні котли для опалення будинку або квартири бувають одноконтурними та двоконтурними. Найчастіше в них знаходяться кілька ТЕНів, виготовлених з ніхромової сталі.

Головним недоліком таких електрокотлів є поява накипу. Якщо його нічим не видаляти, то поступово він призведе до поломки всього механізму даних опалювальних приладів. Щоб уникнути виникнення подібних проблем в більшості електричних котлів для опалення квартири або будинку використовують дистильовану воду або заливають туди спеціальну рідину.

Індукційні електрокотли використовувалися спочатку тільки на великих виробництвах. Купити модель даного пристрою побутового зразка стало можливим тільки в 90-х роках. Робота такого електрокотла своїм принципом нагадує трансформатор. У ньому встановлюється спеціальна індукційна котушка, яка переводить відтворену ним енергію в магнітне поле. Воно надходить в спеціальний сердечник і взаємодіє зі сталевими трубами, в середині яких розташовується теплоносій.

Вибрати електрокотел такого типу - цілком виправдане рішення завдяки особливостям його будови. Навіть під час інтенсивної експлуатації таке обладнання зможе прослужити не менше 30 років. Теплоносій для таких електрокотлів вибирають найрізноманітніший. Можна використовувати не тільки воду, але навіть очищену нафту.

Головним недоліком таких електрокотлів є їх висока вартість і значна вага. Навіть найменші індукційні електрокотли важать не менше 20 кілограм.

Принцип іонного електрокотла формується на основі двох електродів. Їх поміщають в теплообмінник і створюють різницю потенціалів. Таким чином теплоносій перебазується в провідник струму. Нагріваються такі електрокотли впродовж всього декількох хвилин. Для його експлуатації беруть спеціально підготовлену воду.

Головним козирем таких електрокотлів є їх економічність. Якщо порівнювати їх з ТЕНовими електрокотлами, то для досягнення ідентичного результату вони використовують в два рази менше електрики. У них настільки продумана автоматика, що такі електрокотли практично не ламаються. Також такі електричні обігрівачі відмінно зарекомендували себе в умовах змінного електропостачання. Навіть якщо воно досить нестабільне, електрокотел все одно продовжує успішно працювати.

Как выбрать электрокотел: практические рекомендации-02

Вибираємо електрокотел з урахуванням всіх переваг і недоліків

Дана опалювальна техніка досягла своєї популярності завдяки величезній кількості «плюсів» в процесі їх використання. До найсуттєвіших переваг електрокотлів можна віднести:

  • універсальність (можливість встановлення такого електроприладу в будь-якому приміщенні, де є електрика);
  • величезний асортимент (можна легко підібрати оптимальну модель електрокотла, яка підійде безпосередньо для вашого випадку);
  • доступна ціна (якщо порівнювати з опалювальними пристроями газового і твердопаливного типу);
  • автономність роботи (немає необхідності регулярно контролювати його діяльність);
  • вражаючий рівень ККД (даний показник в електрокотлах досягає 95% в залежності від бренду і потужності);
  • тиха робота;
  • простота встановлення за рахунок невеликих габаритів;
  • екологічність і безпека (навіть під час посиленої експлуатації такі електрокотли не утворюють негативних викидів);
  • спрощена модель використання (достатньо лише кількох натискання на кнопки системи управління, щоб встановити потрібний режим і температуру);
  • невеликі розміри;
  • безпека (такі електрокотли вибирають ще через те, що в них немає відкритого джерела вогню і застосовується особлива автоматика, яка запрограмована на уникнення різних критичних ситуацій).

Дані «плюси» просто вражають. Однак не поспішайте купувати електричний котел, а перед тим ознайомтеся з недоліками такої опалювальної техніки. Цілком можливо, що деякі з них стануть для вас критичними.

До негативних нюансів у використанні електрокотлів відносять:

  • дороговартісну експлуатацію (для великих приміщень такі пристрої абсолютно невигідно використовувати, їх краще застосовувати в якості резервного джерела тепла);
  • використання трифазної проводки;
  • повну залежність від джерела електрики (якщо у вашому регіоні трапляються постійні перебої, то використовувати електрокотли зовсім невиправдано).

Як бачите, негативні чинники цілком значні, проте вони з надлишком компенсуються усіма позитивними якостями електрокотлів.

Особливості встановлення електричних котлів

Вибираючи електрокотел, необхідно звернути увагу на тип його встановлення. Зустрічаються два найпоширеніші види таких пристроїв:

  • настінні
  • підлогові

Настінні електрокотли ідеально підійдуть для приміщень з невеликою площею. Вони відрізняються невеликими розмірами, малою вагою. Таке розташування опалювальних приладів найчастіше використовується на Заході.

Підлогові електрокотли набагато важчі настінних. Вони відрізняються підвищеною потужністю і суттєвими розмірами. З їх допомогою можна обігріти значно більшу територію.

Как выбрать электрокотел: практические рекомендации-03

ТОП-5 найбільш затребуваних виробників електрокотлів

Перш, ніж вибрати електрокотел, орієнтуючись на його основні характеристики, необхідно ознайомитися з декількома брендами, які вже встигли отримати позитивний імідж на ринку. Їх опалювальна продукція відрізняється високою якістю і надійністю.

Можна сміливо виділити 5 таких брендів:

Бренд Protherm був заснований в Чехії. Зараз продукція такої торгової марки займається досить широкою лінійкою опалювальних приладів, а не тільки електрокотлами.

Kospel (Коспел) - польський бренд, асортимент опалювальної продукції якого просто вражає. Такі електрокотли виготовляються для роботи з напругою в 220 В і 380 В.

Розробники Bosch створили лінійку електрокотлів, потужністю 4-24 кВт. Дані моделі є одноконтурні та вішаються на стіну, але до них є можливість приєднати бойлер.

Бренд Tenko («Тенко») виготовляє економні і довговічні електрокотли для найрізноманітніших приміщень по своїй площі. Вони є прекрасною альтернативою газовим виробам без втрати потужності і продуктивності.

Електрокотли бренду ZOTA відрізняються найбільш доступною ціною і повною адаптацією під українські опалювальні системи. Цей вітчизняний виробник використовує для своєї продукції ТеНові системи нагріву.

Поради щодо вибору електрокотла

Купити електричний котел в Україні зовсім нескладно, якщо ви точно знаєте, що саме шукайте. Щоб Ваше придбання в кінцевому підсумку приносило тільки користь і окупилося в рекордно стислі терміни, радимо вам звернути увагу на наступні критерії під час вибору електрокотла:

  • розміри приміщення, яке повинне опалюватися;
  • температурні особливості вашого регіону;
  • допустиму потужність електрокотла;
  • стан електромережі;
  • комплектацію вашого електрокотла.

Чим більше приміщення, в якому буде встановлено прилад для опалення, тим він повинен бути сильнішим. Те ж саме стосується і температурного режиму, характерного безпосередньо для вашого кліматичного регіону. Для областей з теплими зимами немає сенсу вибирати електрокотел суттєвої потужності.

Перед тим, як вибрати електрокотел певної моделі і бренду (Protherm, Kospel, Bosch ...), поцікавтеся станом вашої мережі електроживлення. Цілком можливо, що саме для вашого випадку можливі певні обмеження.

Ціна електричного котла залежить від його комплектації. Чим вона різноманітніша, тим більша комплектація буде у Вашої покупки. Вибирайте моделі електрокотлів з максимальною комплектацією. Використовувати такі прилади в рази зручніше.

Купити електричний котел в Києві, Одесі, Львові та іншому місті України ви зможете за допомогою нашого інтернет-магазині voltar.com.ua. Ми пропонуємо продукцію найпопулярніших брендів, серед яких Kospel ( «Коспел»), Tenko ( «Тенко») та інші.

Новини, статті та огляди Всі новини
  • Частотне регулювання в деталях
    Частотне регулювання в деталях

    У цьому огляді піде мова про частотне регулювання, походження цього явища і його призначення.

    22.04.24
  • Гідроакумулятор: функції та використання
    Гідроакумулятор: функції та використання

    Гідроакумулятор відіграє важливу роль у системах, що забезпечують постачання та регулювання тиску води, забезпечуючи їхню стійкість і оптимальну продуктивність. Цей пристрій має важливе значення в забезпеченні стійкого водопостачання для різних будівель і об'єктів, забезпечуючи комфорт і зручність для користувачів. Давайте розглянемо, що саме являє собою гідроакумулятор, як він функціонує і чому його важливість неможливо недооцінити.

    19.04.24
  • Електроніка Engo Controls
    Електроніка Engo Controls

    Електроніка Engo Controls

    16.04.24
  • Безкоштовна доставка радіаторів Purmo
    Безкоштовна доставка радіаторів Purmo

    Безкоштовна доставка радіаторів Purmo

    01.02.24
  • Новорічний графік роботи та привітання від колективу VOLTAR
    Новорічний графік роботи та привітання від колективу VOLTAR

    Новорічний графік роботи та привітання від колективу VOLTAR

    30.12.23
  • Надсилання в кредит від Нової Пошти
    Надсилання в кредит від Нової Пошти

    Забирай свою посилку вже сьогодні, а плати пізніше завдяки новій послузі від «Нової Пошти» - «Посилка в кредит» Вибирай будь-який товар на суму від 1000 до 50000 грн. Дізнайся доступний персональний ліміт у своєму додатку «Нова Пошта»

    04.05.23
  • Відвідини заводу Pedrollo
    Відвідини заводу Pedrollo

    20 березня 2023 року наші співробітники відвідали завод Pedrollo в містечку San Bonifacio в Італії.

    22.03.23
  • Оплата частинами від Monobank
    Оплата частинами від Monobank

    Як це працює? 1.Виберіть товар у магазині-партнері 2. Виберіть спосіб оплати «Покупка частинами від monobank» 3. Підтвердіть покупку в додатку 4. Збільшуйте строк покупки частинами до 24 місяців

    29.08.22