(098) 670 00 01 (044) 394 90 01
voltar telegram account380500114653 voltar viber account380986700002

Не купуйте глибинний насос поки не прочитаєте це.

 Не купуйте глибинний насос поки не прочитаєте це. Або як правильно підібрати насос для свердловини чи колодязя.

Сьогодні розкажемо Вам як потрібно підбирати ідеальний насос для свердловини чи колодязя щоб забезпечити безперебійне постачання води у вашій оселі. Розповімо про всі нюанси по суті та без лишніх слів. Розглянемо основні принципи підбору про які не знають навіть бувалі монтажники.

Розділимо наші рекомендації на найважливіші етапи:

  1. Робоча точка насоса та продуктивність свердловини
  2. Тиск в водопроводі та його довжина
  3. Підбір самого насоса

Прочитавши цей матеріал ви навчитесь підбирати насоси з будь якою складністю. Насправді насос підбирається лише по двох параметрах - це висота напору або висота на яку він може підняти воду та продуктивність насоса (кількість води, що він видає за годину) 

Для правильного підбору насоса потрібно спочатку визначити висоту в метрах на яку він повинен подати воду. З цього і почнемо. Візьмемо за приклад свердловину глибиною 40 метрів. Після закінчення буріння вашої свердловини ви мали б отримати паспорт свердловини де будуть зазначені статичний та динамічний рівні води в свердловині. Згідно з цими данними ми і можемо визначити робочу точку насоса. Якщо у вас таких данних немає то запросіть їх у виконавців робіт по бурінню або замовте в сторонньої організації. Але нам важливіше щоб ви розуміли що ці рівні означають. Статичний рівень - це рівень до якого підніметься вода після відкачки з свердловини. Динамічний рівень це точка нижче якої насос не викачує воду. Також в свердловині чи криниці є параметр продуктивності який показує скільки води вона видає в годину. В нашому прикладі це 1.5 метра кубічних. Виходячи з цих параметрів Ви легко визначите робочу точку насоса. Вона буде знаходитись на один, два метри нижче динамічного рівня. В нашому випадку це 24 метри. Можна, звичайно опускати і нижче але в такому випадку вода в свердловині може застоюватись. Якщо ж ваша сердловина з фільтром все теж саме. Важливо не опускати насос впритул до самого фільтра так як це буде сприяти його швидкому забиванню. Щонайменше тримайте насос на один метр вище фільтра. Вибираючи насос пам’ятайте, що продуктивність насоса повинна бути на 15-20% меншою ніж продуктивінсть свердловини.

Використовуютья свердловини чи колодязі в першу чергу для забезпечення води приватних садибах і тут у вас закономірно виникне питання: а скільки ж потрібно води для будинку, газону чи городу? Відповідь на це запитання є вже давно. За статистикою водоканалів середньодобове споживання води на одну людину на добу складає близько 250 літрів, а для поливу це значення 15 літрів води на 1 квадратний метр на день. Здається не так вже і багато.

Але наша рекомендація - підбирайте насос так щоб забезпечити біля одного метра кубічного води в одному крані на годину. Нормальний тиск в системі водопостачання забезпечує тиск у 2,5 бар, але як цей тиск впливатиме на насос? Переведемо ці бари в метри та отримаємо 25 метрів так як 1 бар це десять метрів водяного стовба. При підборі ми додамо 25 метрів на які насос повинен підняти воду. Також обовязково потрібно враховувати висоту будівлі - для одноповерхових споруд це +3 метри для двохповерхових +5 метрів.

Далі потрібно правильно підібрати трубопрвід від насоса до будинку та розрахувати опір трубопроводу в метрах відносно діаметру та продуктивності насоса. Наш насос повинен мати продуктивність 1.2 куба так як пам’ятаємо цей переметр має бути на 20% меншим за продуктивність свердловини. І як ми бачимо з таблиці нижче нам підійде труба діаметром 25 мм. Відрізок від насоса до будинку в нашому випадку 50 метрів і виходячи з таблиці опору де 6.4 метра він складає на 100 метрах - в нас це буде 3.2 метри. Деколи з досить немалим заспасом монтажники розраховують десять метрів по горизонталі як один метр опору чи водяного стовба (на нашу думку це також допустимо).

 Підсумуємо наші параметри і ми маємо:

  • 24 м - робоча точка насоса
  • 28 м - потрібний нам тиск та висота будівлі
  • 3.2 м - опір в трубопроводі

Загалом 55.2 метра

Отже тепер ми повертаємось до графіку продуктивності насоса та знаходимо потрібні нам параметри - 55 метрів напір та 1.2 метри кубічних продуктивності. Знаходимо потрібний параметр по метрах проводимо горизонтальну лінію до потрібного параметру продуктивності в кубах чи літрах і бачимо який насос нам ідеально підійде. Цей підбір зроблено правильно та без всяких запасів. Обов’язково звертайте увагу на допустиму глибину занурення насоса в воду. У різних виробників він може суттєво відрізнятись. Також враховуйте параметр діаметру насоса та вашої свердловини (у випадку з криницею не актуально). Вибирайте серед перевірених марок. Звична рекомендація від нашої команди це глибинні насоси Водолій та Pedrollo.

Всім вдалих покупок, цікавих та продуктивних проектів.

Команда VOLTAR

Новини, статті та огляди Всі новини
  • Безкоштовна доставка радіаторів Purmo
    Безкоштовна доставка радіаторів Purmo

    Безкоштовна доставка радіаторів Purmo

    01.02.24
  • Новорічний графік роботи та привітання від колективу VOLTAR
    Новорічний графік роботи та привітання від колективу VOLTAR

    Новорічний графік роботи та привітання від колективу VOLTAR

    30.12.23
  • Надсилання в кредит від Нової Пошти
    Надсилання в кредит від Нової Пошти

    Забирай свою посилку вже сьогодні, а плати пізніше завдяки новій послузі від «Нової Пошти» - «Посилка в кредит» Вибирай будь-який товар на суму від 1000 до 50000 грн. Дізнайся доступний персональний ліміт у своєму додатку «Нова Пошта»

    04.05.23
  • Відвідини заводу Pedrollo
    Відвідини заводу Pedrollo

    20 березня 2023 року наші співробітники відвідали завод Pedrollo в містечку San Bonifacio в Італії.

    22.03.23
  • Оплата частинами від Monobank
    Оплата частинами від Monobank

    Як це працює? 1.Виберіть товар у магазині-партнері 2. Виберіть спосіб оплати «Покупка частинами від monobank» 3. Підтвердіть покупку в додатку 4. Збільшуйте строк покупки частинами до 24 місяців

    29.08.22
  • Привітання з Великоднем та графік роботи на свята
    Привітання з Великоднем та графік роботи на свята

    Дорогі Наші клієнти та партнери! Ми раді усіх привітати зі Світлим Святом Воскресіння Христового!!! Нехай ці дні принесуть Мир у ваші оселі та в нашу рідну Україну!!!

    22.04.22
  • До перемоги!
    До перемоги!

    Через продовження агресивних дій окупанта та зайнятісь наших працівників потребами оборони, ми прийняли рішення не відновлювати роботу в стандартному режимі до нашої перемоги. Складські запаси будемо використовувати лише для екстренних потреб та по запиту в нашому Львівському регіоні. Звернення з інших регіонів будемо розглядати в індивідуальному порядку а доставляти силами Нової Пошти чи інших працюючих перевізників в регіони де це можливо. Для звернень залишаємо контакти: 0500114653 - Володимир 0984039004 - Юрій  

    27.02.22
  • До перемоги!
    До перемоги!

    До перемоги!

    27.02.22