(044) 394 90 01 (050) 394 90 01
voltar telegram account380500114653 voltar viber account380986700002

Як вибрати котел опалення

Автономне опалення стає все більш популярним способом обігріву квартири або приватного будинку. В одних випадках міські тепломережі не забезпечують своїм клієнтам необхідну якість послуг, що надаються, а в інших віддалене від централізованої мережі розташування будинку просто не передбачає будь-яких альтернатив індивідуальним обігріву.

Опалення - досить дорога система життєзабезпечення, ціна якої перевищує вартість придбання комплектуючих і монтажу систем електроживлення, водопостачання і каналізації. Це пояснюється тим, що левову частку вартості системи обігріву приватного будинку становить джерело тепла, в ролі якого зазвичай виступає опалювальний котел .

При виборі котла опалення ключовими є наступні питання:

1. Який вид палива найбільш доступний за ціною?
2. Яку суму власник будинку або квартири готовий виділити на придбання і установку котла?
3. Чи буде котел використовуватися протягом усього опалювального сезону?
4. Яка площа опалювальних кімнат і чи передбачено для установки котла окреме приміщення?
5. Чи планується використовувати котел також і для підігріву води?

Відповівши на ці питання, можна визначити, який котел найкраще підійде для вирішення конкретних завдань. З цими вихідними даними можна приступати до вибору постачальника обладнання та вибирати серед декількох найбільш підходящих моделей.

Яке паливо краще?

Паливо для котла

Близько половини котлів в нашій країні і в світі використовують як паливо природний газ, що пояснюється його доступністю і вигідною ціною. Проте, у газового опалення є і свої недоліки, а можливість підведення газової магістралі є далеко не в кожному населеному пункті.

Крім питання можливості підведення газу безпосередньо до будинку, установка газового котла вимагає узгодження в компетентних органах, а монтаж устаткування повинен проводитися згідно із затвердженим проектом, розробка якого також підвищує ціну системи в цілому. Крім цього, газові котли вимагають наявності димоходу , який призначений для відведення продуктів згоряння на безпечну відстань.

Таким чином, установка газового котла вигідна, якщо до будинку вже підведена газова магістраль і житло використовується власником для постійного проживання. Згодом висока вартість проекту окупається завдяки низькій вартості палива. Встановивши такий котел і забезпечивши йому регулярне регламентне обслуговування, можна на довгі роки забути про проблеми, пов'язані з опаленням.

Якщо газ ще не підведений до будинку, можна підрахувати, в яку суму обійдеться підключення і скільки часу знадобиться, щоб установка системи обігріву могла окупитися. За результатами розрахунків може вийти так, що час окупності буде одного порядку з терміном служби опалювального котла, і в цьому випадку варто задуматися про одне з альтернативних варіантів.

Джерелом енергії для котла може також служити електрику, тверде або рідке паливо. Вартість кожного енергоносія залежить від регіону розташування опалювального будинку, тому розрахунок витрат на енергоживлення необхідно проводити з урахуванням реальної вартість палива або електроенергії. Переважна більшість опалювальних систем використовують як паливо, так і електрику. Останнє може бути необхідно для роботи циркуляційного насоса, автоматичного управління роботи котла та іншого обладнання системи обігріву. Ці витрати також потрібно врахувати при розрахунку.

Як часто планується опалювати будинок?

опалювальний котел в будинку Якщо будинок або квартира використовується для постійного проживання, в більшості випадків дороге котельне обладнання з часом окупається. Але як бути, якщо потрібно встановити опалювальний котел в заміському будинку, в який будуть приїжджати по вихідних і святах?

У цьому випадку оптимальним рішенням є установка електричного котла , який коштує значно дешевше газових, дизельних і твердопаливних аналогів. Звичайно, вартість електроенергії споживаної для нагріву одного кубометра води буде вище, ніж нагрівання такої ж кількості теплоносія в газовому котлі, але простота використання і відсутність необхідності в узгоджувальних документах компенсують високу вартість енергоносія.

Електрокотли бувають двох типів - електродні і оснащені Теном. ТеНові котли безпечні і не висувають підвищені вимоги до хімічного складу теплоносія, а також легкі в обслуговуванні. Їх недоліком є більш висока вартість і небезпека виходу з ладу при включенні без теплоносія.

Електродні котли не бояться відкладень накипу, оскільки дане явище не призводить до виходу обладнання з ладу, а просто трохи знижує його корисну потужність. Вони не створюють шуму і коштують дешевше ТЕНових аналогів тієї ж потужності. Основним недоліком установки таких котлів є необхідність водопідготовки, щоб очистити бере участь в електролізі теплоносій від небажаних домішок.

Як підібрати потужність котла?

котли різної потужності Виробники котельного обладнання виготовляють моделі котлів, потужність яких коливається від 5 до 2000 кВт. Такий широкий діапазон обумовлений різними завданнями, які можуть ставитися перед опалювальними котлами. Дане обладнання може використовуватися як для опалення невеликих квартир і гостьових будинків, так і для обслуговування декількох будівель. Кожна модель котла характеризується діапазоном потужностей - межею між максимальним і мінімальним параметром, в межах якого котел може безперебійно експлуатуватися.

Потрібна потужність котла залежить від таких факторів, як сумарна площа опалювальних приміщень будинку або квартири, величина теплових втрат під час транспортування теплоносія від котла до опалювальних приладів, температурні умови регіону і стан теплоізоляції в будинку. Слід зазначити, що для зниження тепловтрат і збільшення економічності опалювальної системи, перед її установкою будинок повинен бути добре утеплений.

Чи потрібно для котла окреме приміщення?

приміщення для котла Опалювальні котли за своїм конструктивним виконанням поділяються на два типи - настінні і підлогові. В основу кожної з різновидів покладені різні завдання. Настінні котли виготовляють з використанням легких конструкційних матеріалів, а їх автоматика передбачає спрощену експлуатацію. За своєю суттю настінний котел є ще одним видом побутової техніки, тому його власникові не потрібно вникати в технічні подробиці, здійснюючи лише включення агрегату і використовуючи мінімальну кількість налаштувань. Саме настінні котли дозволили встановлювати системи автономного опалення в квартирах багатоповерхових будинків, розміщуючи їх в санвузлах, коморах і навіть кухнях.

Як правило, настінний котел не вимагає окремого приміщення, а його зовнішній вигляд можна підібрати в одному стилі з іншими типами встановленої в квартирі побутової техніки. Звичайно, наявність в будинку окремого приміщення для розміщення настінного котла завжди краще, так як, незважаючи на стильний дизайн, більшість котлів досить масивні і займають корисний простір приміщення.

Котли підлогового типу зазвичай більш потужні і набули поширення в системах обігріву приватних будинків, що мають два поверхи і більше. У таких будинках ще на етапі проектування передбачають спеціальне приміщення котельні, тому котел, тепловий вузол і розширювальний бак встановлюють в окремій кімнаті, яка як може перебувати на житловому поверсі, так і розташовуватися в підвалі будинку.

Щоб чітко відповісти на питання, чи потрібно окреме приміщення для установки котла, потрібно ознайомитися з експлуатаційною документацією на конкретну модель. В даному документі повинні бути вказані вимоги до місця установки котла, в яких прописується і дане питання.

Один або два контури?

Очевидно, що якщо будинок підключений до системи центрального опалення, то і система гарячого водопостачання також в більшості випадків є автономною. Частина моделей опалювальних котлів має два теплообмінних контуру, один з яких використовується в якості джерела тепла для системи обігріву під час опалювального сезону, а інший круглий рік забезпечує підігрів води.

Двоконтурний котел дозволяє не встановлювати окремий водонагрівач в системі гарячого водопостачання, що дозволяє не тільки заощадити на придбанні устаткування, але і зберегти більше корисного простору, так як бойлер займав би в будинку додаткове місце.

Новини, статті та огляди Всі новини
  • Частотне регулювання в деталях
    Частотне регулювання в деталях

    У цьому огляді піде мова про частотне регулювання, походження цього явища і його призначення.

    22.04.24
  • Гідроакумулятор: функції та використання
    Гідроакумулятор: функції та використання

    Гідроакумулятор відіграє важливу роль у системах, що забезпечують постачання та регулювання тиску води, забезпечуючи їхню стійкість і оптимальну продуктивність. Цей пристрій має важливе значення в забезпеченні стійкого водопостачання для різних будівель і об'єктів, забезпечуючи комфорт і зручність для користувачів. Давайте розглянемо, що саме являє собою гідроакумулятор, як він функціонує і чому його важливість неможливо недооцінити.

    19.04.24
  • Електроніка Engo Controls
    Електроніка Engo Controls

    Електроніка Engo Controls

    16.04.24
  • Безкоштовна доставка радіаторів Purmo
    Безкоштовна доставка радіаторів Purmo

    Безкоштовна доставка радіаторів Purmo

    01.02.24
  • Новорічний графік роботи та привітання від колективу VOLTAR
    Новорічний графік роботи та привітання від колективу VOLTAR

    Новорічний графік роботи та привітання від колективу VOLTAR

    30.12.23
  • Надсилання в кредит від Нової Пошти
    Надсилання в кредит від Нової Пошти

    Забирай свою посилку вже сьогодні, а плати пізніше завдяки новій послузі від «Нової Пошти» - «Посилка в кредит» Вибирай будь-який товар на суму від 1000 до 50000 грн. Дізнайся доступний персональний ліміт у своєму додатку «Нова Пошта»

    04.05.23
  • Відвідини заводу Pedrollo
    Відвідини заводу Pedrollo

    20 березня 2023 року наші співробітники відвідали завод Pedrollo в містечку San Bonifacio в Італії.

    22.03.23
  • Оплата частинами від Monobank
    Оплата частинами від Monobank

    Як це працює? 1.Виберіть товар у магазині-партнері 2. Виберіть спосіб оплати «Покупка частинами від monobank» 3. Підтвердіть покупку в додатку 4. Збільшуйте строк покупки частинами до 24 місяців

    29.08.22