(044) 394 90 01 (050) 394 90 01
voltar telegram account380500114653 voltar viber account380986700002

Поради по догляду за димоходами

цегляний димохід Багатьом може здатися, що говорити про димоходах і печах в двадцять першому столітті не має сенсу: люди вже давно перейшли до більш досконалим системам опалення будинків за рахунок електроенергії, води і газу. Але хоч як це парадоксально, пічне опалення залишається популярним, навіть модним і по сей день, каміни завжди були улюблені людьми за чудове почуття тепла і домашнього затишку, з яким вони не даремно асоціювалися століттями. І з цієї самої причини питання, пов'язані з димоходами , залишаються нагальними і актуальними. Важливо і потрібно завжди пам'ятати про проблеми, які можуть з ними виникнути.

Проблеми, вонікает під час експлуатації димаря

сажа в димоході З малих років навіть діти, переглядаючи мультфільми по телевізору, знають про таку професію, як «сажотрус», і прекрасно пам'ятають, від чого загорівся всім відомий Котячий будинок, та й пізніше, навчаючись у школі, діти дізнаються про причини пожеж в древніх містах, зразок Лондона чи Москви. І, начебто, часи сивої давнини пройшли, та й ми не в мультфільмі живемо, однак проблема очищення труб залишилася актуальна, їх як і раніше потрібно чистити близько двох, а може і трьох разів на рік. Крім цього, не можна забувати і про негативний вплив диму на внутрішні стінки димоходу. Крім того, є й інші проблеми. Ці питання необхідно розглянути детальніше.

По-перше, не можна забувати про вологість. Як не дивно, але на внутрішніх стінках димоходу осідає конденсат, який може сильно нашкодити. Теоретично, це відбувається, наприклад, з металевими димоходами, що мають тонкі стінки. Температура ж стінок в такому випадку повинна бути дуже близька до температури на вулиці чи вдома. У цьому випадку велика частина вологи конденсується ближче до верхівки труби, а в подальшому спускається вниз, прямо по стінках димоходу. Сама волога потрапляє в димохід з димом, який має явно більш високу температуру, внаслідок чого залишає конденсат, а також прямо з повітря приміщення. Якщо ж в димоході використовується інший матеріал, наприклад цегла, конденсат менш вірогідний, але навіть в такому випадку цегла вбере вологу і все одно, руйнівна властивість води буде мати місце.

сажотрус По-друге, на димохід аж ніяк не позитивно впливає і сам дим. Сам по собі дим це суміш газів, основою яких є вуглекислий і чадний газ. І все б нічого, але в поєднанні з вологою вони утворюють двоокис сірки і вуглецеву кислоту. У свою чергу, вони разом, кожна окремо, створюють агресивну для металів і цементу середу, що не може не позначитися негативно на пропускної здатності та цілісності димоходу в цілому.

По-третє, не слід забувати і про пожежобезпеки. Безсумнівно, конструкція димоходу відчуває на собі сильний температурний вплив, внаслідок чого нагрівається, іноді настільки сильно, що має місце загоряння горючих матеріалів навколо. Тому при використанні металевого димоходу слід встановити гільзу з теплоізоляційним матеріалом, щоб уникнути небезпеки загоряння. Мають місце і правила до матеріалів, розташованим навколо димаря, а також і до самої гільзі. Необхідно звернути увагу на можливість загоряння сажі всередині димоходу, що є причиною появи небезпечних іскор, що вилітають з димом прямо з труби. У зв'язку з цим, слід захистити негорючими матеріалами дах навколо.

До підключення труби необхідно врахувати

димохід, як частина екстер'єру Встановлюючи димохід, необхідно пам'ятати і про такий важливий його параметрі, як перетин димоходу. Забувши про нього, ви можете зіткнутися з таким неприємним наслідком, як відсутність тяги або потрапляння диму прямо в приміщення. З цієї ж причини варто уважно поставитися до прокладання самого димоходу, він обов'язково повинен йти вертикально вгору, або ж з кутом відхилення, що не перевищує тридцять градусів, причому ділянку з відхиленням не повинен бути довшим певних норм. До того ж на пропускну здатність може вплинути парасольку, який встановлюється для захисту від опадів. Для нього теж є свої норми.

Часто димохід є ще й елементом декору і несе в собі частину загальної картини будинку. Саме тому не варто забувати і про те, що існують вимоги до виступаючої над поверхнею даху трубі. Дим завжди несе з собою частинки сажі, яка не повинна потрапляти на сусідню і вашу даху. У цьому випадку все також фіксується нормами ГОСТу. Варто відзначити емальовані труби для димаря. Виготовлені з тонкої сталі, товщиною від півміліметра до міліметра, вони покриті емаллю, зовні і зсередини. Конструкція з використанням таких труб модульна, що спрощує процедуру її монтажу. Сама емаль є склоподібним покриттям, що не сприйнятливим до агресивного середовища, тому труби не бояться агресивного середовища, конденсату або впливу диму. Такі труби не руйнуються з плином часу, і їх прохідність не знижується відповідно. Сажа, безсумнівно, впливає, але тільки на пропускну здатність, а не на тертя об стінки димоходу. До того ж, для домашнього застосування, таке покриття є термостійким. Модульність і легкість забезпечують спрощення процедури монтажу та демонтажу. Також відсутні будь-які додаткові вимоги до несучої здатності фундаменту каміна або печі, все це в сукупності доводить, що емальовані труби, що входять до складу димоходу, мають позитивні перспективи.

Новини, статті та огляди Всі новини
  • Частотне регулювання в деталях
    Частотне регулювання в деталях

    У цьому огляді піде мова про частотне регулювання, походження цього явища і його призначення.

    22.04.24
  • Гідроакумулятор: функції та використання
    Гідроакумулятор: функції та використання

    Гідроакумулятор відіграє важливу роль у системах, що забезпечують постачання та регулювання тиску води, забезпечуючи їхню стійкість і оптимальну продуктивність. Цей пристрій має важливе значення в забезпеченні стійкого водопостачання для різних будівель і об'єктів, забезпечуючи комфорт і зручність для користувачів. Давайте розглянемо, що саме являє собою гідроакумулятор, як він функціонує і чому його важливість неможливо недооцінити.

    19.04.24
  • Електроніка Engo Controls
    Електроніка Engo Controls

    Електроніка Engo Controls

    16.04.24
  • Безкоштовна доставка радіаторів Purmo
    Безкоштовна доставка радіаторів Purmo

    Безкоштовна доставка радіаторів Purmo

    01.02.24
  • Новорічний графік роботи та привітання від колективу VOLTAR
    Новорічний графік роботи та привітання від колективу VOLTAR

    Новорічний графік роботи та привітання від колективу VOLTAR

    30.12.23
  • Надсилання в кредит від Нової Пошти
    Надсилання в кредит від Нової Пошти

    Забирай свою посилку вже сьогодні, а плати пізніше завдяки новій послузі від «Нової Пошти» - «Посилка в кредит» Вибирай будь-який товар на суму від 1000 до 50000 грн. Дізнайся доступний персональний ліміт у своєму додатку «Нова Пошта»

    04.05.23
  • Відвідини заводу Pedrollo
    Відвідини заводу Pedrollo

    20 березня 2023 року наші співробітники відвідали завод Pedrollo в містечку San Bonifacio в Італії.

    22.03.23
  • Оплата частинами від Monobank
    Оплата частинами від Monobank

    Як це працює? 1.Виберіть товар у магазині-партнері 2. Виберіть спосіб оплати «Покупка частинами від monobank» 3. Підтвердіть покупку в додатку 4. Збільшуйте строк покупки частинами до 24 місяців

    29.08.22